Wednesday, August 11, 2010

salam ramadhan

salam semua. salam ramadhan. semoga kedatangan bulan yang mulia dan indah ni akan memberikan seribu pengertian dan lebih keinsafan kepada kita semua. sebenarnya, banyak peristiwa yang aku dah terlepas nak jot down kat sini, namun aku rasa aku perlu abaikan dulu memandangkan ada banyak yang perlu aku lakukan sepanjang bulan mulia ini.

seperti dahulu, kini dan selamanya, azam ramadhan kali ni pastilah mengharapkan keredhaan dari-Nya dan aku sendiri mampu untuk menunaikan segala tanggungjawab yang di perintahkan-Nya dengan khusyuk dan tawadhuk. Amin.

biarpun kehadiran ramadhan kali ni agak sunyi memandangkan posa taun lepas dan sebelumnya aku di temani oleh saudara, namun tahun ini, cukup kami bertiga sahaja. em, memang terasa sunyinya. namun mungkin itu lebih baik. biarpun kadangkala kita mengharapkan yang lebih baik yang pada kita itu adalah yang terbaik, namun percayalah Allah itu lebih tau apa yang terbaik buat kita semua.

ramadhan kali ni, aku mengharapkan sebuah harapan yang aku harapkan ia akan kesampaian. kesihatan emak yang agak menggusarkan hati aku ku harapkan akan beransur pulih. biarpun aku jauh, namun aku akan terus mengharapkan dan mendoakan agar mak terus sembuh. sesungguhnya setiap masa aku berfikir agaknya apa lah yang mak sedang lakukan saat ini? dan aku terus merindui gelak tawa mak, masakan emak, dan kesediaan mak dalam menghadapi karenah setiap anak-anaknya... mak, kalau la mak tahu, aku sendiri kadangkala bingung dengan sapa lah aku hendak berkongsi ketawa dan cerita.

sedar tak sedar, kadangkala kehilangan itu sebenarnya membikin kita lebih menghargai seseorang itu. kita akan pastikan yang kita akan lakukan yang terbaik untuknya biarpun kadangkala itu akan membuat orng lain akan terasa. namun hakikat sebuah kehidupan, setiap yang baik pasti akan ada kekurangannya.

mungkin hati ini melonjak tinggi untuk terus menemani mak yang kesunyian di kg, namun jika hasrat itu kuteruskan pasti akan ada yang terabai... kerana tanggungjwab aku terhadap suami dan keluarga itu perlu ku dahulukan... cuma doa yang berterusan aku pohonkan agar mak terus sembuh...

mak, sebenarnya, hati ni terlalu merindui mak.. sayang mak selalu

p/s: semoga Family Arwah Noor Aida Nordin tabah menghadapi ramadhan yang penuh cabaran ini.

No comments: